Zijne Majesteit de Koning bezoekt het SCK•CEN

 
00:00
woensdag, 26 juni, 2019

Zijne Majesteit de Koning heeft vandaag een werkbezoek gebracht aan het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK•CEN) in Mol. Aanleiding van het bezoek was de regeringsbeslissing van vorig jaar om MYRRHA – een wereldprimeur – in België te realiseren. “Die nieuwe, unieke onderzoeksinfrastructuur zal jonge en dynamische wetenschappers uit de hele wereld aantrekken”, aldus Hamid Aït Abderrahim, adjunct-directeur-generaal van het SCK•CEN en directeur van het MYRRHA-project.
Woensdag 26 juni 2019, Mol (België), 10u stipt. In de technologiehal van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK•CEN) reflecteert de zon op het zilverkleurige aluminium van de experimenten, die er voor de toekomstige, innovatieve onderzoeksinfrastructuur MYRRHA opgesteld staan. Naast de experimenten staan een vijftiental, jonge onderzoekers ietwat zenuwachtig heen-en-weer te schuifelen. Zij ontvangen de Koning, die er een werkbezoek brengt. “Eén voor één gepassioneerde wetenschappers”, introduceert Hamid Aït Abderrahim, adjunct-directeur-generaal van het SCK•CEN en directeur van het MYRRHA-project. Angélique Gatera (32 jaar) steekt als eerste van wal en loodst de Koning langs een 15 meter lange projectie van MYRRHA’s deeltjesversneller.
“MYRRHA is ’s werelds eerste prototype van een door een deeltjesversneller aangedreven onderzoeksreactor. Het is de deeltjesversneller die de kettingreactie in gang zet en ook in stand houdt. Als je de deeltjesversneller uitschakelt, valt de reactor binnen een miljoenste van een seconde stil. Dat spreekt me aan: de uitdaging om de meest betrouwbare versneller ter wereld te bouwen”, aldus Angélique. Dat beaamt ook ingenieur Christophe Corazza (27 jaar): “Met MYRRHA kunnen we geweldige sprongen naar de toekomst mogelijk maken. Dat door technologie en natuurwetenschappen elkaar te laten ontmoeten.”
Het was ook het innovatieve karakter van MYRRHA dat Shin Yong-Hoon aansprak. “Hoe meer ik me tijdens mijn opleiding in nucleaire systemen met lood-bismut als koelmiddel verdiepte, hoe duidelijker het werd dat ik later voor MYRRHA moest werken. MYRRHA is de enige plaats ter wereld waar ik die kennis in de praktijk kan omzetten”, aldus Shin Yong-Hoon, research engineer met slechts 30 lentes op de teller. “Wat mij drijft, is de zin om technische belemmeringen die op de weg ernaartoe liggen, te verwijderen. De zin om te werken met personen die van verschillende horizonten komen en onze ervaringen delen” aldus François Davin (27 jaar).
35 jaar
Angélique Gatera, Christophe Corazza, François Davin en Shin Yong-Hoon zijn met hun jonge leeftijd geen uitzondering in het team. De gemiddelde leeftijd van het 135-koppig team bedraagt 35 jaar. Hamid Aït Abderrahim verduidelijkt: “MYRRHA is een ambitieus project. MYRRHA zal een technologische oplossing bieden om nucleair afval te verminderen alsook nieuwe medische radio-isotopen produceren. Met die medische radio-isotopen zullen we kanker efficiënter kunnen bestrijden en daarbij de bijwerkingen voor de patiënt inperken. De toekomst vormgeven brengt duidelijk een dynamiek in de sector op gang. Een dynamiek die heel wat jonge wetenschappers aanspreekt.”
MYRRHA biedt dus het hoofd aan maatschappelijke uitdagingen, maar de gebruikte materialen bieden ook mogelijkheden in andere sectoren. Het koelmiddel dat de reactorkern zal koelen, kan bijvoorbeeld duurzame energie een duw in de rug geven. “Bij thermische zonne-energie wekken we niet met het licht, maar met de warmte van de zon elektriciteit op. Dat doen we door het licht naar een vat met een warmte absorberende vloeistof te concentreren. Op die manier kan de energie opgeslagen worden. Het lood-bismut is warmtegeleidend en dus een ideale kandidaat-vloeistof voor deze toepassing”, illustreert Hamid.
Toeziend oog
De bouw van MYRRHA heeft dankzij de regeringsbeslissing grote vooruitgang geboekt. Dat mocht de Koning vandaag aanschouwen tijdens zijn werkbezoek aan het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol. “MINERVA – fase 1 van het MYRRHA-project – is in volle ontwikkeling. Bedoeling is om de installatie in 2027 in werking te stellen en met de ontwikkeling van innovatieve, medische radio-isotopen van start te gaan”, aldus Marc Schyns, instituutsdirecteur Geavanceerde Nucleaire Systemen. De installatie zal op de site in Mol gebouwd worden, maar de bouw ervan verloopt in verschillende stappen. Verscheidene componenten werden eerst in Grenoble getest en nadien naar België overgebracht om ze daar – in het Cyclotron Resource Centre in Louvain-la-Neuve (UCLouvain) – weer in elkaar te zetten. “De MINERVA-versneller zal uiteindelijk 100 MeV aan protonen leveren, maar deze opstelling in Louvain-la-Neuve beperkt zich tot 5,9 MeV.”
De Koning werd ontvangen door Derrick Gosselin (voorzitter van Raad van Bestuur van SCK•CEN) en Eric van Walle (directeur-generaal SCK•CEN) in aanwezigheid van ministers Kris Peeters en Marie-Christine Marghem, Cathy Berx (gouverneur provincie Antwerpen) en Wim Caeyers (burgemeester Mol).

SCK•CEN
65 jaar ervaring in nucleair onderzoek en nucleaire technologie
Het SCK•CEN behoort tot de grootste onderzoeksinstellingen van België. Meer dan 750 medewerkers zetten zich iedere dag in voor de ontwikkeling van vreedzame toepassingen van radioactiviteit. De onderzoeksactiviteiten van het SCK•CEN focussen zich op drie grote thema’s: veiligheid van nucleaire installaties, doordacht beheer van radioactief afval en bescherming van mens en milieu tegen ioniserende straling. Het SCK•CEN wordt wereldwijd erkend en deelt zijn kennis door talrijke publicaties en opleidingen, zodat deze pool aan uitzonderlijke competenties behouden wordt.

Meer info: 
SCK•CEN
Bron: 
SCK•CEN