Vitale berkjes krijgen via ‘bosverpleging’ alle kansen in de Berkenbossen

donderdag, 7 juli, 2022

Onder leiding van de Bosgroep Kempen Noord vinden in het bosgebied in de omgeving van de Haagdoornstraat (Rauw) gespecialiseerde beheerswerken plaats.  Deze werken – eerder bosverpleging – moeten de spontane berkengroei in goede banen leiden. Dit 40 hectare groot bosgebied maakt deel uit van de Berkenbossen. Sinds vorig jaar geldt voor het gebied een goedgekeurd natuurbeheerplan. Bosgroep Kempen Noord staat in voor het beheer. 

Het bosgebied rond de Haagdoornstraat nabij de Zuiderring bestaat hoofdzakelijk uit een oud dennenbos. De afgelopen 15 jaar werden al eerste schuchtere stappen gezet om dit bos stapsgewijs om te vormen tot een meer gevarieerd bos met ook inheemse loofbomen. Na de goedkeuring van het bosbeheerplan vorig jaar vonden er gerichte kappingen van oude dennenbomen plaats. Naast de veel hogere ecologische waarde zijn loofbomen beter bestand tegen het veranderende klimaat in combinatie met onze zanderige ondergrond. Het risico op boomziekte ligt voor deze bomen veel lager. 

Eerste resultaten goed zichtbaar

De eerste resultaten van de gerichte kappingen van vorig jaar zijn al goed zichtbaar. Zo zien we inmiddels al de spontane groei van zomereik, berk, lijsterbes en spork. Deze jonge boompjes krijgen nu alle kansen om zich te ontwikkelen en vertonen daardoor een mooie en vitale groei.

Bosverpleging van berkenboompjes

Om deze bosgroei de komende vijf jaar in goede banen te leiden, zijn regelmatig fijnere ingrepen nodig. ‘Bosverpleging’, zeg maar. Zo is het voor berkengroei belangrijk om regelmatig de vitaalste en mooiste berken uit te zoeken en te selecteren. Vervolgens wordt andere concurrerende begroeiing rond deze geselecteerde berkenboompjes verwijderd. Tenslotte krijgt de geselecteerde berkenboom  regelmatig een deskundige snoeibeurt.

De groeikansen en de snoeibeurt bieden de berken alle kansen op een volle kroon en een stevige noestvrije stam. Dit leidt tot een prachtig bosbeeld en in de verre toekomst mogelijk kwaliteitshout.

Blauwe band en rode stippen

Aandachtige wandelaars hebben in de betreffende bossen al zeker de blauwe band rond de geselecteerde berkenbomen gespot. De concurrerende begroeiing die moet verwijderd worden, krijgt een rode stip. Komende winter wordt deze begroeiing verwijderd en als brandhout verwerkt. 

Sluikstorters

Om hardnekkige sluikstorters te verhinderen om met hun aanhangwagens in het bos te rijden, werden recent op enkele wandel- en fietspaden houten paaltjes geplaatst.

Meer info: 
Bron: 
SCHEPEN VOOR GROEN FREDERIK LOY EN SCHEPEN VOOR NATUUR HANS DE GROOF