Van Beeld tot verbeelding

Van Beeld tot verbeelding Foto: Stichting Lokaal Fonds
zondag, 5 mei, 2024

VAN BEELD TOT VERBEELDING, EEN UNIEK FOTOPROJECT MET BLINDEN EN SLECHTZIENDEN
Dessel, 02/05/2024

Tussen Beeld en Verbeelding is een uniek fotoproject met blinden en slechtzienden dat dankzij de financiële steun van Stichting Lokaal Fonds kan gerealiseerd worden. “Het lijkt op het eerste gezicht een niet voor de hand liggende combinatie: fotograferen met een visuele beperking”, vertelt Eric De Ridder, voorzitter van het Lokaal Fonds. “Maar Tinne Vansand vond dat net een uitdaging en ging voor haar afstudeerproject aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Mol op zoek naar blinden en slechtzienden die met haar wilden fotograferen”. En wat bleek? De visuele beperking zorgde er net voor dat de fotografen anders naar een onderwerp keken en dat leverde een bijzonder resultaat op.

“Sommige slechtzienden zien enkel nog door een heel klein gaatje een heel klein beetje, sommigen zien geen kleur, sommigen zien minder scherp”, vertelt Tinne Vansand. “Het is dus heel belangrijk dat de blinde en slechtziende fotografen de tijd krijgen om de omgeving waar te nemen op hun eigen manier”. “Het is ook belangrijk dat er iemand aanwezig is die informatie kan geven over wat er op dat moment te zien is”. Een visuele beperking in de fotografie hoeft volgens Tinne helemaal niet beperkend te werken.

Acht personen met een visuele uitdaging legden de voorbije maanden samen zichzelf en hun omgeving vast op foto. Sommigen ervaren de wereld zonder kleur, anderen zien deze slechts gedeeltelijk, vaag of zelfs helemaal niet meer… Zij kijken niet enkel met hun ogen, maar ook met hun vingers, oren, herinneringen… en hebben daardoor een bijzondere en unieke blik op de wereld waar we van mogen genieten tijdens de tentoonstelling “van beeld tot verbeelding”. “Sommigen maakten foto’s met hun gsm en de app ‘Be my eyes’, anderen hanteerden zelf het fototoestel en nog anderen gaven instructies aan hun begeleider”, aldus Tinne. Ze tonen samen met Tinne Vansand dat fotografie en kunst ook hen toebehoren!

“Ik dacht dat fotograferen niet meer mogelijk was voor mij maar nu heb ik bewezen dat ik anderen zelfs kan laten genieten van mijn foto's. Ik hoor er weer meer bij!”
“We werden behandeld zoals iedereen, ik voelde me nodig en daardoor voelde ik me niet blind. Dat is inclusief!”

“Het was zoveel meer dan fotograferen, ik moest me over grenzen zetten voor het project en daardoor deed ik veel wat ik niet meer durfde sinds ik slechtziende ben, bv. zelfstandig de bus nemen. Hierdoor is mijn zelfvertrouwen erg gestegen.”
“Door te fotograferen en iets te kunnen creëren, is mijn goesting in het leven weer terug gekomen. Ik kijk er weer naar uit om een uitstap te doen bijvoorbeeld.”
“Tinne brengt twee werelden bij elkaar”, vertelt Eric. “Het lijkt haast onmogelijk om fotografie te doen rijmen met een visuele beperking, maar Tinne maakt het onmogelijke waar. Het project en de tentoonstelling “Tussen Beeld en Verbeelding” wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van het Lokaal Fonds”, vertelt Eric verder.

De tentoonstelling “Tussen Beeld en Verbeelding” loopt van 5 mei tot 27 mei 2024 in de exporuimte en Gangmakers in ’t Getouw te Mol. De fotografen met een visuele beperking stellen dan hun werk tentoon. Het wordt een heel toegankelijke tentoonstelling. Zo zullen er QR-codes gescand kunnen worden die doorverwijzen naar de fotografen die hun persoonlijke ervaring delen. Ook zullen er muziek en voelelementen voorzien zijn.

De Stichting Lokaal Fonds werd in 2016 opgericht om lokale meerwaardeprojecten binnen Dessel en Mol te ondersteunen. Het Lokaal Fonds is één van de voorwaarden voor het bergingsproject voor laag- en middelactief kortlevend radioactief afval in Dessel, dat momenteel in volle voorbereiding is. Het Lokaal Fonds moet er mee voor zorgen dat het draagvlak voor de berging blijft bestaan ook in de komende decennia. Sinds 2018 werden al verschillende projectoproepen gelanceerd in Dessel en in Mol, en kregen al tientallen lokale verenigingen en individuen steun toegekend voor bepaalde projecten. Op de website kan je nalezen welke projecten bij de vorige projectoproepen al steun ontvingen van het Lokaal Fonds, zowel in Dessel als in Mol: www.lokaalfonds.be/projecten.

Bron: 
Stichting Lokaal Fonds