Stem op jouw favoriete activiteit voor de Culturele Activiteitenprijs 2016

dinsdag, 2 februari, 2016

Welke activiteit verdient volgens jou de Culturele Activiteitenprijs? Stem voor 21 februari 2016 op jouw favoriet via het e-formulier op www.gemeentemol.be. Op vrijdag 26 februari wordt om 20 uur de Culturele Activiteitenprijs uitgereikt in Zaal ’t Getouw. Het publiek krijgt die avond de kans om nog voor een derde van de punten een stem uit te brengen.

 

Iedereen mocht voor 31 december 2015 een kandidaat indienen voor de Culturele Activiteitenprijs. Daarna nomineerde de jury tien activiteiten die kans maken op de overwinning. Een origineel onderwerp, een creatieve invulling, een bijzondere samenwerking, het betrekken van een nieuw publiek, … de gekozen activiteiten zijn op één of meerdere vlakken uitzonderlijk te noemen.

Stemmen

Welke drie activiteiten vond jij het afgelopen jaar het meest bijzonder? Bepaal mee de uitslag en stem op je favoriet. De jury kende al een derde van de punten toe. Via deze stemronde beslis jij mee over een derde van de punten. De avond van de uitreiking wordt het laatste derde van de punten toegekend.

De genomineerde activiteiten zijn:

 

1. M.art interpreteert Jakob Smits – M.art in samenwerking met Jakob Smitsmuseum

In 2015 kaapte M.art, de artistieke werking van jeugdhuis Tydeeh, het Jakob Smitsmuseum. De enthousiaste M.artiesten lieten zich inspireren door het leven en werk van Jakob Smits en de Molse school. Het indrukwekkende resultaat: een boeiende multidisciplinaire tentoonstelling in en rond het museum, gidsbeurten door de jongeren, een museumshop, Zwoele Smitsmomenten,...

2. Festival Social – dienst samenlevingsopbouw en derde wereldraad

De dienst samenlevingsopbouw en de derde wereldraad organiseerden op zondag 22 november 2015 het eerste Festival Social in en rond Zaal 't Getouw. Het werd een kleurrijke namiddag met optredens, dans, infostands, kinderanimatie, exotische hapjes en drankjes,... Ook de eenmalige editie van ‘Sjaans’ werd voorgesteld, een magazine dat het formaat kreeg van een boek met daarin vele verhalen van Molse mensen die zich inzetten voor anderen, hier of in het Zuiden. Met deze activiteiten en met de acht millenniumdoelen in het achterhoofd, stelden de dienst en verenigingen zich op een leuke manier voor aan het grote publiek.

 

3. Beestenmarkt – Heidehuizen-Hutten Buitengewoon

Cultureel Ambassadeur Heidehuizen-Hutten Buitengewoon ging de nostalgische toer op en organiseerde opnieuw een dierenmarkt aan het slachthuis in Heidehuizen. Zowel kopers als verkopers daagden al van ’s ochtends vroeg op en heel wat runderen, paarden, schapen, geiten en ezels veranderden van eigenaar. Na 25 jaar werd er eindelijk nog eens ‘commerce gedaan’ in café Bonte Os!

4. 200 jaar 15 Kapellekens – Vrienden van de 15 Kapellekens in samenwerking met k.ERF, Kamer voor Heemkunde

In 2015 was het 200 jaar geleden dat op de landduin in Achterbos de 15 Kapellekens werden gebouwd. Achterbos zette op 26 april deze monumenten in de kijker. Met een openluchtexpo, een erfgoedwandeling en fotozoektocht, filmvertoningen en een historische stoet met optredens van de harmonie en toneelkring werd het een groot verjaardagsfeest!

5. Den Grooten Oorlog – cultuurraad in samenwerking met de Academie voor Muziek en Woord, Academie voor Beeldende Kunsten en cc ‘t Getouw

In 2014 was het precies een eeuw geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Om deze periode te herdenken organiseerden Molse amateurkunstenverenigingen in samenwerking met de cultuurraad, cc ’t Getouw, de Academie voor Muziek en Woord en de Academie voor Beeldende Kunsten, heel wat activiteiten: een film met live muziek, tentoonstellingen, diverse concerten, volksdansen en een radio-ontbijtshow.

 

6. Mol-Mètten – ’t Centrum Bruist

Het was over de koppen lopen in het Centrum op zondag 17 mei 2015. Cultureel Ambassadeur ’t Centrum Bruist liet maar liefst zes markten aansluiten bij de alom gekende zondagse dieren- en boerenmarkt. Je kon er terecht voor auto’s, bloemen, antiek, kinderspullen, een rommelmarkt en multiculturele hapjes en snuisterijen. Samen met de terrasjes, kinderanimatie, optredens en een garçonloop werd het een gezellige drukte.

 

7. Slotconcert 60 jaar Beiaardconcerten - Beiaardcomité

Het Beiaardcomité organiseert reeds 60 jaar zomerconcerten op de Sint-Pieterstoren. Het jubileumjaar werd op 31 augustus 2014 afgesloten met een indrukwekkend slotconcert van een reizende beiaard in samenspel met piano en hoorn. ‘Huisbeiaardier’ Carl Van Eyndhoven speelde op de mobiele 'beiaard van Praag’ - 57 klokken met een totaal gewicht van bijna vijf ton - een verrassend programma dat de grote verscheidenheid liet horen die de voorbije 60 jaren aan de beiaardconcerten in onze gemeente een eigen dynamiek en charme gaf.

8. Repair Café - Transitie Mol-Balen

We gooien ontzettend veel weg. Ook voorwerpen waar bijna niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zijn. Transitie Mol-Balen organiseerde daarom in 2015 twee Repair Cafés. Elektriciens, naaisters, ICT'ers, een messenslijper en een fietsenmaker stonden er klaar om bezoekers te helpen bij alle mogelijke reparaties. En zo werd repareren niet alleen gemakkelijk, maar ook gezellig.

9. ComingWorldRememberMe – Rozenberg SO in samenwerking met jeugdhuis Tydeeh en cc ‘t Getouw

CWxRM is een project waarmee kunstenaar Koen Vanmechelen en vzw Kunst tegen 2018, 600 000 keramieken beeldjes willen (laten) maken, één voor elk slachtoffer van de Eerste Wereldoorlog in België. De leerlingen van Rozenberg SO en het Sint-Jan Berchmanscollege, en heel wat andere Mollenaars maakten er, onder begeleiding van enthousiaste vrijwilligers, in maart 2015 al 1 000! Deze beeldjes zullen deel uitmaken van een herdenkingsmonument dat in 2018 in Ieper geïnstalleerd wordt.

 

10. Week van de Armoede 2015 – Ons Huis in samenwerking met KWB Centrum, CM, gemeente en OCMW

Allerlei studies leren ons dat de armoede niet afneemt, integendeel. Meer en meer mensen benaderen de armoedegrens. Maar gelukkig voeren ook meer en meer mensen mee actie om armoede en uitsluiting uit de wereld te bannen. Er was dus ook veel belangstelling voor de diverse activiteiten tijdens de Week van de Armoede 2015: een lezing over het verband tussen armoede en gezondheid, films, een comedyavond met Frank en Jos en natuurlijk de traditionele Fakkeltocht.

Eervolle vermeldingen

Eervolle vermeldingen zijn er verder voor Festival Musica Vocalis (WRMM), Griezelbuiten en Wintermarkt Ginderbuiten (Hier is Ginderbuiten), Tijd voor Vrije Tijd (cultuurraad en cc ’t Getouw), Cultuur op je Bord (50 jaar Migratie), Winterbar for Life (RAK), Turks-Vlaamse avond met Ece Temelkuran (bibliotheek), Alleendje (Fanfare St. Jozefsgilde), 15 Pieces (Dansschool Project), De Fleur van de Sleet (Het Grote Oor), Staartje zonder eind (Lea’s Neerhof), Mol’s Got Talent (’t Amusement), Liefde voor het leven, leven voor de liefde (Zabakina), Huiskamerfestival (Gluren bij de Buren), Fire Fashion 2 (Anke Bouwens) en het Open Kampioenschap van Vlaanderen (Mageia).

Prijsuitreiking

Iedereen is welkom op de prijsuitreiking op vrijdag 26 februari om 20 uur in Zaal ’t Getouw, Molenhoekstraat 2. Het publiek mag die avond nog voor een derde van de punten een stem uitbrengen. Kom dus supporteren voor je favoriet bij een gratis optreden van Tempo Tempo!

Meer info: 
t Getouw
014 33 09 00
Bron: 
SCHEPEN VOOR CULTUUR PAUL VANHOOF