Satellietapotheker voorziet nucleaire bedrijven van opgetrokken vaccinatiespuiten

vrijdag, 14 januari, 2022

Vrijdag 14 januari zal satellietapotheek Segers in Dessel voor het eerst vaccinatiespuiten optrekken voor vaccinaties buiten het vaccinatiecentrum op De Zwaan. De vaccinaties zijn bestemd voor de geneeskundige diensten van SCK CEN, VITO en Belgoprocess. Met dit pilootproject voor de Vlaamse overheid test eerstelijnszone Baldemore zelfontwikkelde software om het vaccineren ook buiten het vaccinatiecentrum veilig en efficiënt te kunnen organiseren. De testdag staat onder toezicht van de satellietapotheker en farmaceutisch expert. Beiden zijn verbonden aan het vaccinatiecentrum.

Onze eerstelijnszone diende eind december een voorstel in voor het pilootproject dat Vlaanderen uitschreef om de coronavaccinaties te organiseren buiten de muren van het vaccinatiecentrum. Ook het SCK CEN wilde hieraan meewerken. Zowel onze eerstelijnszone als het SCK CEN werden door Vlaanderen geselecteerd om deel te nemen aan het pilootproject.

Vaccinaties door arbeidsgeneeskundige dienst

Onze eerstelijnszone ontwikkelde software om inwoners uit te nodigen voor vaccinatie en om hun vaccinatie te registeren. Deze software wordt nu gebruikt om ook de vaccinaties buiten het vaccinatiecentrum uit te testen. Alle medewerkers van SCK CEN, VITO en Belgoprocess krijgen de kans om zich via de eigen arbeidsgeneeskundige dienst te laten vaccineren. De arbeidsgeneeskundige dienst werkt hiervoor nauw samen met vaccinatiecentrum Baldemore. De vaccins die gebruikt worden zijn extra vaccins voor onze eerstelijnszone.

Klaarmaken van vaccins in de satellietapotheek

Een coronavaccin blijft slechts een aantal uur goed nadat het is klaargemaakt. Dat maakt van het klaarmaken van het vaccin op locatie - waaronder het optrekken van de spuiten - een stevige uitdaging. Het is precies deze stap, het klaarmaken van het vaccin, die vandaag buiten het vaccinatiecentrum in de satellietapotheek zal plaatsvinden.

Software en informatieveiligheid

De software die onze eerstelijnszone ontwikkelde voor de uitnodiging en registratie van de vaccinaties wordt binnen dit pilootproject aangepast en uitgebreid met een voorraadsysteem voor de satellietapotheek. De software kan daardoor gebruikt worden voor vaccinaties op locatie. Zo kunnen in de toekomst naast huisartsen ook andere vaccinatoren zoals arbeidsgeneeskundige diensten op locatie vaccineren. De gegevens van elke inwoner zijn hierin goed afgeschermd. Enkel de info rond vaccinatie is zichtbaar voor je arts. Zo blijft de privacy van elke inwoner altijd goed beschermd.

Waarom dit pilootproject?

Op dit moment draait ons vaccinatiecentrum nog op volle capaciteit om inwoners zo snel mogelijk te voorzien van een extra prik. Er komt uiteraard een moment dat het vaccineren via andere wegen moet verlopen. Dat zal voor een groot deel in en door de eerste lijn – waaronder de huisartsen - uitgevoerd worden. Om de overstap naar vaccinatie via de eerste lijn zo vlot mogelijk te laten verlopen en alle randvoorwaarden zo goed mogelijk in kaart te brengen, lopen een aantal pilootprojecten waaronder het pilootproject in onze eerstelijnszone.

Meer info: 
eerstelijnszone Baldemore
014 33 09 61
Bron: 
EERSTELIJNSZONE BALDEMORE