Rondleiding ‘Smits met gids’ op zondag 17 juli. Vooraf inschrijven!

dinsdag, 12 juli, 2022

Ontdek op zondag 17 juli het Jakob Smitsmuseum en de huidige expo ‘Boerenpsalm’ samen met een doorwinterde Smitsgids. Vooraf inschrijven is verplicht via jakobsmits@gemeentemol.be. De rondleiding start om 14.30 uur in het Jakob Smitsmuseum, Sluis 155a. Deelnemen aan de rondleiding is inbegrepen in je museumticket. Volwassenen betalen 5 euro, inclusief catalogus. Volwassenen met korting of jongeren tussen 18 en 26 jaar betalen 4 euro. Voor houders van een Museumpas en iedereen jonger dan 18 jaar is de rondleiding gratis. We beloven je alvast een beklijvende cultuurnamiddag vol anekdotes en interessante kunstkennis!

Jakob Smits is één van onze grootste Belgische schilders. Hij werd in 1855 in Rotterdam geboren, maar kwam al in 1888 naar ons gehucht Achterbos. Hij bleef hier tot zijn dood in 1928. In die periode penseelde en etste hij een oeuvre bij mekaar dat door August Vermeylen een 'hoogste glorie van onze kunst' genoemd werd. De collectie van het Jakob Smitsmuseum bestaat hoofdzakelijk uit schilderijen, tekeningen en etsen van Jakob Smits en van kunstenaars van de Molse school.

Expo Boerenpsalm

In mei maakte Felix Timmermans zijn rentree door de grote poort. Boerenpsalm, misschien wel zijn beste boek, verscheen die maand in een heel nieuwe, geïllustreerde editie. De illustraties zijn van de hand van schilder Koen Broucke, schrijver Bart Van Loo schreef een woord vooraf, en achteraan in het boek vind je ook nog enkele ongepubliceerde teksten over het boek van de hand van wijlen Gaston Durnez.

Bij de verschijning van het boek opende in ons museum de expo ‘Boerenpsalm’, waar kunstenaar Koen Broucke zijn werk samenbrengt met dat van Timmermans én Smits.

Het boek Boerenpsalm verscheen in 1935. In tien hoofdstukken vertelt Timmermans het verhaal van Wortel, een boer die leeft in harmonie met de seizoenen, of die dat toch probeert te doen. Het boek brengt op bijna mythische manier het Vlaamse boerenleven in beeld, waarbij de relatie tussen de boer en het veld centraal staat. Voor Wortel is de natuur “de spiegel van de ziel”. Zijn leven is mooi, maar ook hard. De boer is heer en meester van het land, maar hij is er ook de slaaf van. Boerenpsalm is misschien wel de mooiste ode aan het landelijk leven die ooit in het Nederlands werd geschreven.

 

Meer info: 
Jakob Smitsmuseum
014 31 74 35
Bron: 
SCHEPEN VOOR CULTUUR HILDE VALGAEREN