Nog geen alarmbel in Mol, wél verontrustende signalen

donderdag, 16 juli, 2020

De gemeentelijke crisiscel vergadert momenteel niet meer dagelijks, maar volgt de situatie wel op de voet op. We geven hieronder een actuele stand van zaken.

 

Wat is de situatie nationaal? 

ü  De Nationale Veiligheidsraad besliste gisteren om voorlopige geen verdere versoepelingen toe te staan van de coronarichtlijnen. Alle actuele richtlijnen blijven gelden.

 

ü  Het virus circuleert vooral onder jongere bevolkingsdoelgroepen tot en met 40 jaar. Zij lopen minder kans om zelf zwaar ziek te worden, maar dragen wel het virus over aan hun oudere familieleden.

 

ü  Met een reproductiecijfer van 1,1 wint de epidemie opnieuw aan kracht. Dit betekent dat 1 besmet persoon uiteindelijk 1,1 andere personen besmet.

 

ü  Iedereen wordt gevraagd om de gekende voorzorgsmaatregelen zo strikt mogelijk na te leven. Mondmaskers zijn op tal van plaatsen verplicht, waaronder winkels.

 

ü  Vooral spontane ‘feestjes’ en hoge concentratie van mensen in binnenruimtes - ook in horecazaken - zijn gevaarlijke superverspreiders. Deze moeten we absoluut vermijden. Respecteer daarom de horecarichtlijnen. Blijf zitten aan je tafel en respecteer je bubbel.

Wat is de situatie in Mol?

ü  Ook in Mol worden er nog besmettingen gedetecteerd. De afgelopen 7 dagen hadden 2 inwoners een positief resultaat op een coronatest. Het virus circuleert dus ook nog in onze gemeente.

 

ü  Met dit besmettingsgetal zitten we aan een incidentiecijfer van 5 besmettingen per 100.000 inwoners. Vanaf 20 spreken we over een sterk verontrustende situatie en luidt de alarmbel. We hebben dus nog wat marge, maar moeten met z’n allen tijdig ingrijpen.

 

ü  Ook het Heilig Hartziekenhuis blijft niet gevrijwaard. Zo vernamen we van de ziekenhuisdirectie dat er de afgelopen dagen 2 nieuwe coronapatiënten werden opgenomen. Zij liggen niet op intensive care, maar hebben wel doorgedreven medische opvolging nodig om de ziekte te overwinnen. Het gaat hier om vrij jonge patiënten (vijftigers).

 

ü  Het gemeentebestuur besliste om ook op onze Molse markten en kermissen mondmaskers te verplichten. Door onze toeristische aantrekkingskracht en de schaalgrootte van onze markten, kunnen we op deze drukke plaatsen onmogelijk de onderlinge afstand garanderen. Mondmaskers zijn niet zaligmakend, maar bieden wel extra bescherming. Afstand blijft belangrijk. Dezelfde verplichting geldt voor alle gemeentelijke openbare gebouwen.

 

ü  Het gemeentebestuur volgt - samen met de medische sector - de evoluties op de voet op. De coronawachtpost in Den Uyt is net voor de zomervakantie gesloten, maar kan – indien de evolutie van de epidemie dit vereist - snel weer heropend worden. Dit zal mogelijk op een andere locatie gebeuren.

 

ü  Wij bepalen met ons individueel gedrag hoe hoog een tweede piek in onze gemeente zal reiken. Vermijd daarom situaties met een hoog risico (feestjes in binnenruimtes, veel mensen op drukke plaatsen,…) en neem maximaal je voorzorgen. De belangrijkste richtlijnen: 

o   Ziek? Blijft thuis en laat je testen. Werk mee met het contactonderzoek.

o   Wees extra voorzichtig voor mensen die tot een risicogroep behoren.

o   Was of ontsmet regelmatig je handen. Geef geen kus of handen bij het begroeten.

o   Respecteer altijd en overal de afstand van 1,5 meter. Dit geldt niet voor mensen uit je eigen huishouden, kinderen jonger dan 12 jaar onder elkaar en mensen uit je uitgebreide bubbel van vijftien personen. Als je de veiligheidsafstand niet kan respecteren, dan draag je een mondmasker.

o   Doe zoveel mogelijk activiteiten in openlucht. Buiten is het risico op besmetting veel kleiner. Als dit niet kan, zorg je voor voldoende ventilatie van de ruimte.

o   Draag een mondmasker waar het moet.

Bron: 
PERSBERICHT