Mol scoort uitstekend in gemeentemonitor: bedankt om samen MooiMol te maken

vrijdag, 18 juni, 2021

84% van onze inwoners voelt zich gelukkig. Dat blijkt uit de laatste editie van de stads- en gemeentemonitor. Ook op andere domeinen scoort onze gemeente bijzonder sterk in het onderzoek. We zijn bijzonder fier op deze resultaten. We moeten vooral onze inwoners en talrijke verenigingen bedanken om samen met ons – elke dag opnieuw – MooiMol te maken. 74% van onze inwoners is tevreden over de communicatie van het gemeentebestuur. Hiermee eindigen we veel hoger dan het gemiddelde van alle Vlaamse steden en gemeenten. Onze inwoners voelen zich meer dan gemiddeld geconsulteerd. Ook het vertrouwen in het lokaal bestuur blijkt sterk, zeker in vergelijking met gelijkaardige steden en gemeenten. Daarnaast doen we het erg goed als het gaat over de tevredenheid rond wonen en de eigen buurt. Deze resultaten motiveren ons om het nog beter te doen.

De Stadsmonitor brengt het leven in de Vlaamse centrumsteden en gemeenten in kaart aan de hand van een vragenlijst bij meer dan 150.000 Vlamingen en data uit andere Vlaamse en federale bronnen. De vragenlijst werd uitgestuurd in het najaar van 2020 (merk op: volop in de coronaperiode). De resultaten werden op woensdag 16 juni bekendgemaakt.

Meer dan 300 cijfers samengevat in 13 thema’s (zoals onderwijs, mobiliteit, ondernemen, zorg en gezondheid en armoede) geven een inkijk in het leven in onze gemeente. Je raadpleegt de volledige gemeentescan hier. We geven je alvast een overzicht van enkele opmerkelijke resultaten:

Dienstverlening en communicatie

75% van onze inwoners is tevreden over de digitale dienstverlening en 78% ook over onze loketvoorzieningen. Dit ten opzichte van 69% en 71% binnen het Vlaams Gewest. Daarnaast voelen onze inwoners zich goed geïnformeerd en zijn ze tevreden over de communicatie van het gemeentebestuur. Respectievelijk 64% en 70% in vergelijking met 57% en 56% binnen het Vlaams Gewest. Ook voelt 54% van onze inwoners zich voldoende geconsulteerd ten opzichte van 37% op Vlaams niveau.

Vertrouwen

Ook op vlak van vertrouwen in de lokale overheid scoren we aanzienlijk hoger in vergelijking met de Vlaamse gemiddelden (46% ten opzichte van 34%). Wanneer we vergelijken met gelijkaardige steden en gemeenten – die kampen met dezelfde uitdagingen – scoren we nog beter.

Onderwijs

In onze gemeente is 92% van de respondenten tevreden over de onderwijsvoorzieningen ten opzichte van 88% in Vlaanderen.

Wonen

93% woont graag in onze gemeente en 84% is tevreden over de eigen buurt. Ook hier scoren we ietsje hoger dan de Vlaamse percentages.

Cultuur

Onze inwoners genieten meer dan gemiddeld van cultuur in de eigen gemeente. De bibliotheek en aanwezigheid van het cultuurcentrum dragen hiertoe bij. Mollenaars zijn erg tevreden voor de bibliotheekvoorzieningen (88% ten opzichte van 85% in het Vlaams Gewest).

De tevredenheid over het vrijetijdsaanbod ligt erg hoog in vergelijking met het Vlaams Gewest. Inwoners zijn erg tevreden over de uitgaansgelegenheden (82% ten opzichte van 62%) en sportvoorzieningen (87% ten opzichte van 78%). We winkelen meer dan gemiddeld in de eigen gemeente en zijn erg tevreden over de shoppingmogelijkheden

Onze toeristische capaciteit ligt vele malen hoger dan gemiddeld, wat uiteraard niet verwonderlijk is gezien de aanwezigheid van de verschillende vakantieparken in onze gemeente.

Zorg en gezondheid

84% van onze inwoners voelt zich gelukkig. Dit is evenveel als in het Vlaams Gewest. We voelen ons iets minder gezond dan gemiddeld (70% ten opzichte van 73%).

Klimaat, milieu en natuur

Per huishouden stoten we meer CO2 uit door verwarming in vergelijking met het Vlaams gewest (4,4 ton ten opzichte van 3,7 ton). We produceren per inwoner wel veel minder afval dan gemiddeld (100,3 kg ten opzichte van143.5 kg). Onze gemeente behoorde tot de pioniers wat betreft DIFTAR, waarbij je per kilogram betaalt.

Op vlak van groen in woonwijken en in de gemeente in het algemeen scoren we aanzienlijk hoger dan het Vlaamse gemiddelde. We schommelen bij alle onderdelen rond de 50% terwijl de rest van Vlaanderen het met 20% moet stellen.

Armoede

Het gemiddeld inkomen in onze gemeente ligt net onder het Vlaamse gemiddelde. Het verhoogd armoederisico in onze gemeente licht dan weer wel iets lager dan in de rest van het Vlaams Gewest (2,73% in vergelijking met 2,9%).

Veilig fietsen

In de stadsmonitor geven onze inwoners aan dat veilig fietsen een aandachtspunt is. Bij de opmaak van het meerjarenplan was dat al een erg belangrijk punt voor onze inwoners. Het is een beleidsdoelstelling waarop we ook de komende jaren blijvend zullen inzetten.

Bron: 
HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN