Help mee aan de opwaardering van de 15 Kapellekens: welkom op 11 mei!

maandag, 25 april, 2022

Inwoners van Achterbos, lokale verenigingen en alle overige geïnteresseerden zijn op woensdag 11 mei welkom om 19 uur in parochiecentrum ‘Ten Aerenkorf’, Achterbos 76. Het gemeentebestuur organiseert samen met Stichting Kempens Landschap een eerste workshop over de 15 Kapellekens. We slaan de handen in elkaar om zowel de beschermde historische kruisweg met de kapelletjes als de omliggende bospercelen op te waarderen. De komende maanden doet het gemeentebestuur tijdens drie workshops een beroep op jouw creatieve ideeën en andere inbreng. Schrijf je in voor de eerste workshop via www.gemeentemol.be/15kapellekens.

Tijdens de eerste workshop bespreken we de site van de 15 Kapellekens en de nabije omgeving. Daarnaast delen we al eerste creatieve ideeën met elkaar en toetsen we samen verschillende mogelijkheden en denkpistes af. Na deze eerste workshop volgen er nog workshops op 21 juni en 13 september. We hopen dat zoveel mogelijk geïnteresseerden deelnemen aan de drie data.

Tussen elke workshop voorzien we voldoende tijd om achter de schermen de creatieve voorstellen en ideeën uit te werken tot mogelijke en haalbare concepten. Kan je niet aanwezig zijn, maar heb je toch interesse? Na elke workshop kan je de stand van zaken opvolgen in ons digitaal participatieplatform. Je krijgt telkens ook de kans om ideeën of voorstellen verder aan te vullen.

Met deze aanpak kunnen we stap voor stap het project laten groeien tot een mooi eindresultaat: een aantrekkelijk concept en ontwerp voor een ultieme beleving van de 15 Kapellekens in zijn historische context. De realisatie van de plannen start in 2023.

Groot over de grenzen heen

De 15 Kapellekens genieten een grote bekendheid binnen en buiten onze gemeentegrenzen. Deze historische bosrijke locatie groeide de afgelopen decennia uit tot een favoriete rust- en ontdekkingsplek voor talrijke wandelaars en fietsers, jong en oud.

Als eigenaar van de kapelletjes staat het gemeentebestuur in voor het onderhoud van deze unieke gebouwtjes en de bijhorende kruisweg. Recent liet het gemeentebestuur door een gespecialiseerd architectenbureau een erfgoedkundig beheersplan opmaken voor de kapelletjes. Dit beheersplan bevat de volledige historiek en geeft aan hoe het structureel onderhoud van dit beschermd historisch patrimonium moet gebeuren.

Niet over verkavelingsproject

Recent werd door een private projectontwikkelaar een dossier ingediend om in de omgeving van de 15 Kapellekens een verkaveling te ontwikkelen. Het gemeentebestuur begrijpt dat hierover heel wat bezorgdheden en vragen bestaan. Zoals de wetgeving voorschrijft moet elk aanvraagdossier correct behandeld worden, wat in deze situatie betekent dat er eerst een openbaar onderzoek plaatsvond. Tijdens dit openbaar onderzoek kreeg iedereen de kans om in alle transparantie de voorstelplannen te raadplegen. Pas na afloop van het openbaar onderzoek kan het gemeentebestuur het aanvraagdossier inhoudelijk beoordelen en beslissen om – met de vereiste motivatie - al dan niet een vergunning te verlenen.

We benadrukken dat de procedure die geldt voor deze verkaveling volledig losstaat van het herwaarderingstraject dat we nu voor de 15 Kapellekens opstarten. Dit betekent concreet dat het verkavelingsdossier de geëigende procedure volgt en geen gespreksonderwerp vormt tijdens de workshops. Wanneer het college van burgemeester en schepenen over de vergunning beslist, zal dit bekendgemaakt worden via onze communicatiekanalen.

Twee hectare publiek bos

Al sinds 2004 koopt het Kempens Landschap met financiële ondersteuning van het gemeentebestuur stapsgewijs private bospercelen op in de onmiddellijke omgeving. Dankzij een recente aankoop kon het Kempens Landschap de eigendommen in publiek bezit verdubbelen tot twee hectare. Alle aangekochte bospercelen liggen in de onmiddellijke nabijheid van de kapelletjes.

Het project wordt financieel ondersteund door LEADER. Dit Europees subsidiëringsprogramma richt zich op plattelandsontwikkeling. Dankzij de aankopen van de omliggende percelen én het recente beheerplan is de tijd aangebroken om de kruisweg en de onmiddellijke omgeving een stevige upgrade te geven.

Zo bevat het project drie belangrijke speerpunten:

1.    Omgeving herstellen en toegankelijk maken

De 15 Kapellekens lagen niet altijd in een dennenbos. Vroeger was dit gebied eerder een golvend heidelandschap. Met dit project willen we de biodiversiteit rond de kapelletjes verhogen, waarbij bos, duin en heide elkaar versterken. De aanplant van heidestruiken of brem verwijst naar het oorspronkelijke landschap. Deze plantjes helpen bovendien mee om het duinachtige reliëf in stand te houden.

De toegankelijkheid vormt een andere uitdaging. Auto’s zijn hier uit den boze, meteen ook de reden waarom er al vele jaren paaltjes staan op strategische plaatsen. Anderzijds moet de site goed bereikbaar zijn voor fietsers en voetgangers, ook voor rolstoelgebruikers. De locatie verdient een naadloze aansluiting op de gekende recreatieve fiets- en wandelnetwerken.

 

2.    Aangename plekjes creëren

We willen aangename plekjes creëren om nog meer te genieten van deze unieke omgeving. We denken daarbij aan pauzeplekjes voor fietsers en wandelaars, een klauterlus zodat kinderen op speelse manier het reliëf van dit landschap kunnen ontdekken, een serene troostplek,…. Elk plekje krijgt op de site een gepaste inplanting, kortbij of verder weg van de kruisweg. Dit zijn slechts eerste ideeën. Bedoeling is om in overleg te komen tot de beste ideeën en uiteindelijk een sterk ontwerp.

3.    Culturele en historische beleving verhogen

De herwaardering van deze site omvat niet alleen een herinrichting van de omgeving, ook de kapelletjes ondergaan een grondige restauratiebeurt. Daarnaast willen we de culturele en historische beleving vergroten met bijvoorbeeld nieuwe infoborden en QR-codes. Ook denken we aan subtiele verlichting in de kapelletjes om de statiepanelen extra uitstraling te geven en aan enkele kleinere infrastructurele ingrepen voor de organisatie van de jaarlijkse Goede Vrijdag-viering of andere bescheiden activiteiten op deze locatie.