Gemeentebestuur neemt deel aan CurieuzeNeuzen, een campagne rond droogtestress

dinsdag, 6 april, 2021

Het gemeentebestuur neemt deel aan de campagne CuriezeNeuzen, een onderzoek dat zicht richt op de impact van toenemende weersextremen op de bodem. Naast organisaties besturen en bedrijven tekenden ook heel wat gezinnen in voor deze editie. De tuinen van deze gezinnen worden uitgerust met een bodem-weerstationnetje, terwijl steden en gemeenten ‘community sensoren’ installeren op openbare plaatsen. Met dit onderzoek willen de organisatoren een grootschalig beeld krijgen van de droogtestress in Vlaanderen. Meer info vind je op www.curieuzeneuzen.be.

Het citizen science project CurieuzeNeuzen Vlaanderen rond luchtkwaliteit uit 2018 krijgt een opvolger: ‘CurieuzeNeuzen in de tuin’. 5.000 gezinnen kregen de kans om hun tuin uit te rusten met een bodem-weerstationnetje. Dit weerstationnetje komt op een centrale plek in de gazon en zal de temperatuur en bodemvochtigheid gedurende een half jaar (van april tot en met september) online monitoren. De 5.000 deelnemers verzamelen ook bodemstalen in hun tuinen, wat een gedetailleerd beeld geeft van de koolstofinhoud in de tuinbodems in Vlaanderen.

Community sensoren

Naast de individuele tuinen van de deelnemers, kregen organisaties, besturen en bedrijven de kans om ‘community sensoren’ te plaatsen in volkstuinen, publieke parken en natuurgebieden. Met deze sensoren kunnen bezoekers in de parken of natuurgebieden op een laagdrempelige manier geïnformeerd worden over droogte, klimaatgevoeligheid en klimaatadaptatie. In totaal plaatst het gemeentebestuur zes sensoren:

1.    Beneluxplein

2.    Fransveld

3.    Wezelhof

4.    Duivelsbroek

5.    Postelsesteenweg

6.    Begraafplaats Postel (Reuselseweg)

Doelstellingen project?

Door klimaatverandering worden de zomers in Vlaanderen warmer en droger. Op dit moment is onze kennis van droogtestress in beheerde bodems (tuinen, parken, weides, akkers,…) beperkt. De ruimtelijke variatie is groot en daarom moet er op vele plekken en gelijktijdig gemeten worden.

Dit is het opzet van ‘CurieuzeNeuzen in de tuin’. Het onderzoek zal resulteren in een uitgebreide en internationale dataset over de impact van toenemende weersextremen op het bodemklimaat, met een ongezien gedetailleerd beeld van Urban Heat en Urban Drought Islands.

Dankzij dit onderzoek kunnen de onderzoekers belangrijke en relevante beleidsvragen beantwoorden: hoe weerbaar zijn onze tuinen tegen toekomstige klimaatverandering en extreme weersomstandigheden? Wat is het effect van ons tuinbeheer op die weerbaarheid? Hoe kunnen we van onze tuin een ‘betere airco’ maken tijdens hittegolven?

Ook voor onze groendienst zullen de resultaten erg waardevol zijn. Door meer inzicht te krijgen in de bodemkwaliteit en de droogteproblematiek zullen we ons openbaar groen beter en efficiënter kunnen beheren.

Initiatiefnemers

‘CurieuzeNeuzen in de tuin’ is een samenwerking tussen de Universiteit Antwerpen, de Vlaamse Milieumaatschappij, VITO en het Departement Omgeving.

Bron: 
SCHEPEN VAN MILIEU FREDERIK LOY