Fan van de leiband: Week van de handhaving focust op honden aan de leiband

dinsdag, 5 oktober, 2021

Focus van de Week van de handhaving 2021: fan van de leiband! Van 4 tot 10 oktober gaan de politie en onze werklieden van de groendienst op pad. Zien zij een loslopende hond op plaatsen waar dit niet is toegestaan? Dan spreken zij het baasje aan. Baasjes die hun hond wel aan de leiband houden, krijgen een beloning!

Naast deze extra focus op leibanden, draait de Week van de handhaving natuurlijk ook nog steeds rond zwerfvuil. Rondslingerend zwerfvuil en sluikstorten blijven een hardnekkig probleem, ook in onze gemeente. Merk jij onderweg op het openbaar domein een sluikstort of zwerfvuil op? Meld dit dan via www.gemeentemol.be/meldingen. Samen zorgen we voor een MooiMol!

Waarom moet je hond aan de leiband?

Eerst en vooral is het verplicht in onze gemeente. Als de politie je hond onaangelijnd tegenkomt, kan dit een boete van minstens 80 euro opleveren. Je hond aan de leiband houden is niet enkel belangrijk voor jezelf en je eigen hond, maar ook voor anderen. Wat een kleine moeite voor jou is, kan een wereld van verschil maken voor een ander.

ü  Uit respect voor de andere bezoekers

Iedereen wil van de natuur genieten, met of zonder hond. Hondeneigenaars gaan er vaak van uit dat hun hond lief en trouw is en geen gevaar of bedreiging vormt. Wellicht is dat in vele gevallen ook zo, maar een dier is nooit 100 % voorspelbaar. Een hond kan opschrikken en onverwacht reageren. Andere bezoekers appreciëren het meestal niet als ze besprongen of aangeraakt worden door een (natte of vuile) hond. Voor kinderen is een vreemde hond vaak best beangstigend. Ook wandelaars, joggers en fietsers stellen het niet op prijs als een loslopende hond hen ongevraagd benadert of achtervolgt. Draag dus mee zorg voor het welzijn van alle natuurbezoekers door je hond aan de leiband te houden. Elk jaar worden er meerdere bijtincidenten bij joggers en wandelaars gemeld door loslopende honden die onvoorspelbaar reageerden.

ü  Om je eigen hond te beschermen

Wist je dat een loslopende hond zélf gevaar loopt? Niet alleen andere honden, maar ook everzwijnen of opgeschrikte paarden kunnen je trouwe viervoeter verwonden. Ook autowegen die langs de rand van het bos liggen zijn gevaarlijk als je hond te ver weg loopt. Een ongeluk is snel gebeurd. Bovendien zijn loslopende honden die lustig de natuur in trekken vatbaarder voor ziekten en vreemde beestjes, zoals teken.

ü  Om de natuur te beschermen

Een groot deel van het leven in de natuur speelt zich laag tegen de grond af. Daar vind je vogels, kleine zoogdieren, fazanten en ook rustende reëen. Rondsnuffelende honden die van het pad gaan, kunnen hen dan in hun rust opschrikken. Sommige dieren lopen zich uit angst letterlijk te pletter, raken gekwetst of worden zelfs gedood. Het geurspoor dat een hond achterlaat, maakt dieren angstig, waardoor een ouderdier niet (tijdig) terugkeert naar het jonge dier.

Je hond laten spelen of zwemmen in poelen en plassen mag ook niet, omdat het watervogels opschrikt. Die rusten, vooral tijdens de trekperiode, graag uit op een mooie waterplas om weer op krachten te komen. Als een hond hen verstoort, vliegen ze met grote groepen tegelijk op en verliezen ze onnodig veel energie. Net die energie is noodzakelijk om hun lange reis tot een goed einde te brengen.

Welkom op de losloopweides!
Alle honden zijn met hun baasjes welkom op de twee losloopweides in onze gemeente. Op de wandelweg langs de Nete vind je een losloopweide naast het Moldersbok. Ook tegenover ecocentrum De Goren kan je hond heerlijk ravotten zonder leiband.

Meer info: 
milieudienst
lokale politie Balen-Dessel-Mol
014 33 37 00
Bron: 
SCHEPEN VOOR MILIEU FREDERIK LOY EN SCHEPEN VOOR DIERENWELZIJN HANS DE GROOF