Bvb: 22/12/2024
Bvb: 22/12/2024

Moesmeesters: tuinieren met kinderen doorheen de seizoenen

Ben jij graag buiten en zit je graag met je handen in de aarde? Vind je het fascinerend hoe de kringloop van de natuur werkt en hoe de mens in harmonie met de natuur kan leven? Dan schuilt in jou misschien een echte tuinman of -vrouw! Kom bij ons het plezier van tuinieren ontdekken in 1 of enkele sessies. Wil jij liever oogsten wat je gezaaid hebt en jouw plantjes het hele jaar lang blijven opvolgen en verzorgen? Schrijf je dan in voor alle 6 sessies en word een echte ',Moesmeester',! Misschien ben jij wel een meester, juf of jeugdwerker met groene vingers en wil jij graag je liefde voor de moestuin doorgeven aan de kinderen/jongeren waar jij mee werkt? Ook jij kan deze cursus volgen!

Per activiteit zijn er twee delen: enerzijds deelnemen aan de tuintaken volgens het seizoen (zaaien, planten, oogsten,…) en anderzijds het maken van eigen creaties die erbij passen. Kinderen en jongeren vanaf het tweede leerjaar tot en met 15 jaar zijn welkom om mee te doen.

Reserveer je plaats via onze websitewww.TransitieMolenBalen.be. Je kan daar doorklikken naar het inschrijvingsformulier ',inschrijvingsformulier Moesmeesters',. Bij vragen kan je bellen naar 0473 78 00 95.

Data en inhoud:

7 maart - Lente
Langzaamaan worden de dagen weer langer, het licht wint aan kracht. We gaan op stap om de lentebloeiers te ontdekken die kleurrijk én stoer de koude weerstaan. Wie is er allemaal al bezig in de tuin, behalve wij mensen dan? Als je aandachtig kijkt ontdek je vele helpertjes... We plukken lentekruiden om in een lekkere pannenkoek te verwerken en kijken wat we al kunnen zaaien. Wat een mooie lentedag!

16 mei – Vroege zomer
Bloemen, bijtjes, kwetterende vogels, ... de natuur barst van het leven! In mei kunnen we al wat oogsten en kunnen we eindelijk zaaien in volle grond. We leren welke planten elkaar helpen groeien, wat het nut is van bloemen in de moestuin en dat er in de tuin niets hoeft weggegooid te worden! We maken een natuurlijke meststof van onkruid en een eigen parfum van bloemen en kruiden.

11 juli – Midzomer
We kunnen nu volop genieten van warme dagen en lekkere oogst van al het werk dat voordien werd gedaan. Dankzij de zon, de regen, en vele helpers zijn de planten wellicht goed gegroeid. Wat is er ook nog eetbaar in de tuin naast de courante groenten en fruit? Ontdek welke bloemen jouw picknick kunnen opfleuren en bovendien gezond zijn. Voor op de boterham maken we samen lekkere jam van bessen uit de tuin. Hmm, smullen!

26 augustus - Nazomer
Wat groeit en bloeit er in de tuin? Wat kan er nog geoogst worden en wat kan er wel tegen de komende herfstkoude? En wat met de kriebelbeestjes in de herfst en winter? Kom mee een winterhotelletje maken voor de insecten. Als je het hebt: breng een blik en een snoeitang mee, maak een insectenhotelletje en neem het naar huis mee!

7 november - Herfst
Ook al wordt het kouder en staat de winter voor de deur, er is nog steeds veel werk te doen in de moestuin! We kunnen overwinterende planten verzorgen, bedden winter-klaar maken en bomen en struiken snoeien. We bekijken wat er te oogsten valt en leren verschillende manieren om oogst te bewaren. We leren hoe kruiden ons gezond houden in de winter en maken goudbloembalsem.

12/12 – Winter
De natuur komt tot rust. We dekken de aarde toe zodat er een warm dekentje ontstaat als dierenwinterschuilplaats. We plezieren dieren met het maken van wintervoedsel en misschien vind je het ook plezierig om een winters hapje te maken boven het vuur 😊,. Voorzie maar warme speelkleren, dan kan de koude en het vuil worden ons niet deren.

Info

Datum
za 7 mrt 2020
Uren9.30 - 12.30 uur
Inschrijfdatum
Inschrijven t.e.m. 5-12-2020
Prijs

  • 8 euro
  • Per sessie betaal je 8 euro en wanneer je voor de hele reeks inschrijft, ontvang je korting en betaal je 30 euro. Je betaalt op de eerste dag dat je aanwezig bent. Je kan ook met vrijetijdscheques van de gemeente betalen. Mensen met verhoogde...

Locatie Stratenplan Mol

Samentuin Warmoes
Stokt tegenover nr 134