Bvb: 23/11/2024
Bvb: 23/11/2024

De Huidige pandemie in historisch perspectief door Paul Broos

Van in de vroege middeleeuwen worden onze gewesten geteisterd door allerlei infectieziekten. De Zwarte Dood of builenpest is in de Nederlanden zowat 320 jaar aanwezig vanaf de eerste epidemie in 1349 tot de laatste uitbarsting in 1669. Melaatsheid was alhier reeds vanaf de Romeinse tijd gekend. kruistochten drastisch Ook driedagen koorts, moeraskoorts of Malaria zal eeuwen lang de levensduur en -kwaliteit van de bevolking in belangrijke mate ondermijnen. De zeelieden van Columbus (1493) brengen ons uit de nieuwe wereld een aandoening die waarschijnlijk voordien in Europa niet bestond en waartegen de bevolking geen weerstand had: syfilis!
Na de Middeleeuwen treden ook andere oorzaken van de haestige sieckten op de voorgrond zoals :difterie, pokken, ma enigszins zelen… De pokken geraken dank zij vaccinaties in de 19de eeuw enigszins onder controle. is de strijd tegen andere infectieziekten nog verre van gewonnen! Tuberculose, de ziekte van jonge kunstenaars uit de periode van de Romantiek wordt een al maar groter probleem.
In de 20ste eeuw daagt een andere boosdoener op. Zo maait de Spaanse Griep meer slachtoffers in enkele maanden weg dan 4 jaar oorlogsgeweld. En dan is er plots de vreselijke epidemie van poliomyelitis of kinderverlamming, die zowel Europa als de Verenigde Staten zal treffen. En wat in onze 21ste eeuw?? Zullen we COVID – 19 overleven? Zullen we ooit gewapend zijn tegen die corona- en andere virussen?? Paul Broos was reeds te gast bij ons met een lezing over Vesalius. Hij is emeritus hoogleraar van de KUL en was er diensthoofd heelkunde en traumatologie en decaan van de faculteit geneeskunde.

Info

Datum
do 21 okt 2021
Uren20 - 22.15 uur
Organisator
Prijs

10 euro 5.00 euro : leden DF, Heemkunde Mol en Gregoriuskoor

Categorie

Locatie Stratenplan Mol

Academie voor Muziek en Woord, lokaal 21
Guido Gezellestraat 31 a

Contactinformatie