3xG studie: Minder PFAS in bloed van Kempense baby’s

donderdag, 24 juni, 2021

Er zit minder PFAS in het bloed van Kempense baby’s als we vergelijken met de rest van Vlaanderen. Dat blijkt uit het rapport dat verscheen in 2013 over de gezondheidsstudie 3xG waarbij 300 kinderen uit Dessel, Mol en Retie opgevolgd worden. Dat is geruststellend in de huidige actualiteit. Momenteel loopt een eerste opvolgonderzoek waarbij PFAS opnieuw gemeten wordt in het bloed van de intussen 7-jarige kinderen. Midden 2022 kennen we de resultaten. In elk geval volgt de 3xG studie deze thematiek op de voet.

De PFAS-vervuiling in Zwijndrecht beheerst al een tijdje de actualiteit en zorgt voor ongerustheid. Dankzij de 3xG studie wordt deze stof echter grondig opgevolgd in de regio Dessel, Mol en Retie.

PFAS onderzoek op vraag van Vlaamse overheid

PFOS en PFOA behoren tot de familie van de perfluors (PFAS), chemische stoffen die aan producten worden toegevoegd om ze water-, vet- en vuilafstotend te maken. Het probleem is dat deze stoffen heel moeilijk afbreken in het milieu en ook in het lichaam kunnen zorgen voor verstoring van het afweersysteem, hormonale verstoringen, verhoogde cholesterol gehalten en een daling van het geboortegewicht. Daarom wordt er momenteel in opdracht van de Vlaamse overheid een onderzoek voorbereid om de gehalten aan PFAS te meten in het bloed van de buurtbewoners in Zwijndrecht.

Ook 3xG volgt PFAS op

In de gemeenten Dessel, Mol en Retie loopt echter al sinds 2010 de unieke gezondheidsstudie 3xG die de blootstelling en effecten van verschillende chemische stoffen, waaronder PFAS, in het lichaam meet en opvolgt. In het navelstrengbloed van 150 baby’s geboren tussen 2011 en 2012 werden meerdere PFAS gemeten; de meeste gekende zijn PFOS en PFOA. De resultaten staan vermeld in het eerste onderzoeksrapport van de 3xG studie uit 2013 en tonen lagere gehalten voor de 3xG baby’s in vergelijking met Vlaamse gemiddelden uit dezelfde periode. Dat is geruststellend nieuws.

Resultaten opvolgonderzoek gekend midden 2022

De 3xG studie volgt ondertussen 300 baby’s uit de regio op tot de leeftijd van 18 jaar. Momenteel loopt het eerste opvolgonderzoek op 7-jarige leeftijd waarbij de PFAS opnieuw gemeten worden in het bloed van de kinderen. Midden 2022 zullen we daardoor bijkomende gegevens hebben over de gehalten van  deze chemische stoffen in onze regio.

Meer info: 
PERSBERICHT VAN SCHEPEN VOOR VOLKGSGEZONDHEID HILDE VALGAEREN
Bron: 
SCHEPEN VOOR VOLKGSGEZONDHEID HILDE VALGAEREN