1000-ste jongere ontdekt diepe geothermie energie van de toekomst

vrijdag, 4 maart, 2016


Provincie Antwerpen

4 | 3 | 2016

cid:image001.png@01CFCDDB.571FFDC0


#YouLoveTech
Houden we ons binnenkort warm met aardwarmte? Resultaten eerste boring op Balmatt proefboorsite in Mol zijn alvast veelbelovend.

Vanochtend bracht een klas van 21 leerlingen uit het 2de jaar STEM (science, technology, engineering, mathematics) van het Heilig Graf Turnhout een bezoek aan de Balmatt-site in Mol. Eén van deze studenten was de 1000ste  leerling die op de proefboorsite diepe geothermie een rondleiding kreeg.

 


De lat ligt hoog

 

Eind november 2015 startten Voka KvK Kempen, GoodPlanet en VITO met de belevingsmomenten voor studenten. Duizend bezoekers vergaapten zich de afgelopen maanden aan de boring op de Balmatt-site. VITO startte na de positieve resultaten van de eerste boring zopas met een tweede boring. Uit die resultaten blijkt dat het Vlaamse energielandschap voor een grote doorbraak staat en dat de Kempen hierin een pioniersrol zullen spelen. Wanneer de beide putten in productie zijn, kunnen meer dan 20.000 gezinnen en heel wat bedrijven van warmte voorzien worden. Een volledige geothermiecentrale op de Balmatt-site (gebaseerd op 6 putten) kan de vierde grootste geothermiecentrale uit Europa worden en ook elektriciteit leveren. Jongeren bewust maken van het potentieel van deze energievorm is dus een belangrijke taak.

 

 

Unieke kennismaking

Op de Balmatt-site krijgen studenten van alle leeftijden via een unieke tentoonstelling en attractieve demonstraties inzicht in de kracht van diepe geothermie. De leerlingen en directie van het Heilig Graf Turnhout waren in ieder geval enthousiast. ‘We zijn heel blij met dit initiatief’, vertelt Hilde Robrechts, algemeen directeur van het Heilig Graf Turnhout. ‘De leerlingen van onze STEM (science, technology, engineering, mathematics) maken hier op een unieke manier kennis met technieken voor de toekomst.’

 

cid:image008.jpg@01D17608.25A56FB0Gedeputeerde Caluwé (derde van links) met de 1000ste bezoeker van de Balmatt-site en zijn klasgenootjes

Mooi verhaal

Gedeputeerde van Economie en Innovatie Ludwig Caluwé – die ook aanwezig was om de klas met de 1000ste student in de bloemetjes te zetten - is heel blij met de interesse van de jongeren. ‘Diepe geothermie zal een belangrijke rol spelen in de economische ontwikkeling van onze provincie’, zegt Caluwé. ‘De proefboringen zijn de start van een mooi verhaal. Een verhaal dat grotendeels geschreven zal worden door de jongeren die vandaag een bezoek brengen aan de site.’ Op dit moment hebben al meer dan 50 klassen een leerrijk bezoek aan de site gebracht. Scholen die interesse hebben om deze prachtige energievorm te ontdekken, kunnen zich inschrijven voor een bezoek via: www.goodplanet.be/geothermie-voor-stem.

 


#YouLoveTech

Door studenten in contact te brengen met de energiewinning van de toekomst, maken VITO, Voka KvK Kempen, GoodPlanet en de provincie Antwerpen jongeren warm voor techniek. De provincie Antwerpen wil dit voorjaar met de campagne YouLoveTech zoveel mogelijk jongeren fascineren voor wetenschap en techniek.

 

cid:image006.png@01D1753C.A05FB750

 

Meer info: 
Provincie Antwerpen
Barbara Van Aert, adviseur economie provincie Antwerpen
03 240 58 44,
Bron: 
Ludwig Caluwé, CD&V, gedeputeerde bevoegd voor Economie en Innovatie