’14 - ’18 in Moll: onze gemeente viert Wapenstilstand op 10 en 11 november

maandag, 5 november, 2018

Op 11 november, met Wapenstilstand, worden in ons land de gesneuvelden herdacht van beide wereldoorlogen. Ook in onze gemeente staat er dat weekend van alles te gebeuren. Zo kan je op zaterdag en zondag het huldeconcert ‘België Bevrijd!’ bijwonen. In Zaal ’t Getouw wordt op zondag gratis de film ‘Der Hauptmann’ vertoond. Ontdek het volledige programma op www.gemeentemol.be/14-18inMoll.

Programmaoverzicht rond Wapenstilstand, ’14 – ’18 in Mol:

> Obstakels tijdens WO I en WO II, 10 november

Geleide themawandeling door de Molse Gidsenkring. Op 11 november 1918 om 11 uur luidden overal de kerkklokken. Na meer dan vier jaar grote ellende zwijgen eindelijk de wapens. Al vlug werd de Dodendraad afgebroken. Maar in het Verdrag van Versailles werd de kiem van het volgend wereldconflict gelegd. Twintig jaar later werden op strategische plaatsen bunkers gebouwd om te proberen de volgende agressiegolf op te vangen.

Wanneer: Zaterdag 10 november, 14 uur

Waar: Sas 3 (parking achter Baileybrug, kant Postel), Den Diel

Deelnameprijs: Gratis

> Last Post ceremonie, 10 november

Tijdens deze ceremonie kom je meer te weten over de geschiedenis van deze bijzondere militaire traditie en staan we stil bij het einde van de Eerste Wereldoorlog. We sluiten de ceremonie af met de traditionele Last Post. Aansluitend nodigt Verbroedering voor Vaderlandslievende Groeperingen (VVG) de aanwezigen uit voor een drankje als ‘drink van de vriendschap’.

Wanneer: Zaterdag 10 november, 20 uur

Waar: Boulevardpark, Collegestraat

Deelnameprijs: Gratis

> Huldeconcert ‘België Bevrijd!’, 10 en 11 november

Uniek concert waarbij Hubert Damen een aangrijpend verhaal vertelt gebaseerd op waargebeurde Kempense oorlogsfeiten. Voor dit project werkt het Harmonieorkest van Mol-Rauw onder leiding van Alex Steurs samen met het Mols Vocaal Collectief onder leiding van Herbert Janssens, een groot koor met vocaal talent uit Mol en regio. Ook de L.E. Pipes & Drums vervoegen het programma. Het geheel is in regie van Jef Verheyden. Het script is van de hand van Joris Stesses.

Wanneer: Zaterdag 10 november om 20 uur en zondag 11 november om 15 uur

Waar: Kerk Ginderbuiten, Brandstraat

Deelnameprijs: Tickets verkrijgbaar via www.getouw.be, 014 33 09 00 of aan de ticketbalie in Schouwburg Rex, Smallestraat 2. De tickets zijn niet genummerd, de deuren openen een uur voor het concert.

> 11 novemberviering VVG, 11 november

De Verbroedering voor Vaderlandslievende Groeperingen (VVG) neemt ook dit jaar het initiatief om de gesneuvelden te herdenken. Het programma op 11 november ziet eruit als volgt:

·        9.30 uur: Samenkomst op het Rondplein voor bloemenneerlegging aan het monument WO I op het Rondplein en Heilig Hartziekenhuis, aan het monument Sint-Pieter en Pauwelkerk en planten van een vredesboom in het park Moldersbok

·        10 uur: Sfeervolle viering Ten velde, De Zwaan (aankomst via poort ‘Markt’ die aangekleed is)

> Film ‘Der Hauptmann, 11 november

Het einde van de Tweede Wereldoorlog is in zicht. De negentienjarige Duitse soldaat Willie Herold slaat op de vlucht wanneer hij door een bombardement van zijn legereenheid wordt afgesneden. Ten onrechte wordt hij daardoor beschouwd als deserteur. Tot hij in een verlaten legervoertuig het uniform van een nazi-kapitein vindt en dit aantrekt. Als een soldaat hem groet en hulp aanbiedt, beseft hij welke ongekende mogelijkheden zijn nieuwe status hem biedt. Steeds meer militairen voegen zich rond hem en hij transformeert in geen tijd van een angstige soldaat tot een meedogenloze sadist.

Wanneer: Zondag 11 november, 20 uur

Waar: Zaal ’t Getouw, Molenhoekstraat 2

Deelnameprijs: Gratis toegang

Meer info: 
VVG
Molse Gidsenkring
0486 79 05 50
014 31 15 51
Bron: 
SCHEPEN VOOR CULTUUR PAUL VANHOOF