‘Sjaans’, prachtig éénmalig magazine vol positieve verhalen gratis verkrijgbaar

donderdag, 26 november, 2015

‘Sjaans’, prachtig éénmalig magazine vol positieve verhalen gratis verkrijgbaar

Met als rode draad de millenniumdoelen bundelt het magazine ‘Sjaans’ heel wat verhalen over Mollenaars die zich inzetten voor mensen hier en ver weg. Wil jij een exemplaar van dit mooie, kleurrijke, 126 bladzijden tellende tijdschrift, gevuld met interviews en positieve verhalen over projecten en groepen in Noord en Zuid? Vraag dan een gratis exemplaar aan bij de dienst samenlevingsopbouw (zolang de voorraad strekt). Op 22 november werd ‘Sjaans’ officieel voorgesteld tijdens Festival Social.

Sinds eind 2014 is de dienst ontwikkelingssamenwerking een onderdeel van de dienst samenlevingsopbouw (DSO). Noord en Zuid ontmoeten elkaar. Meteen een mooie kans om samen onze derde wereldwerking en de werking van DSO aan de Mollenaars voor te stellen. In totaal werden 1 500 exemplaren gedrukt.

Millenniumdoelen en Sjaans

Heel wat mensen in onze wereld kennen niet het geluk - of de ‘sjaans’ zoals we dat in Mol zeggen – om in weelde en voorspoed op te groeien. In onze gemeente, maar ook daarbuiten, leven mensen in armoede en wordt hun de kans ontnomen om zich te ontplooien.

In 2000 ondertekenden 189 landen de millenniumdoelen van de Verenigde naties. Eind dit jaar moeten deze doelen - met als belangrijkste doel, armoede uit de wereld bannen – gehaald worden. Hét moment om eens rond te kijken welke acties er in onze gemeente ondernomen werden om deze doelen te realiseren, maar ook in gemeentes en landen ver buiten Mol.

1.     Veel minder honger en armoede in de wereld

2.     Alle kinderen naar de basisschool

3.     Gelijke rechten voor mannen en vrouwen

4.     Minder kindersterfte

5.     Minder moedersterfte

6.     Bestrijding HIV/Aids, malaria en andere ziektes

7.     Milieubescherming, veilig drinkwater en minder mensen in sloppenwijken

8.     Er moeten wereldwijd afspraken komen over hoe Noord en Zuid beter kunnen samenwerken.

Tijdschrift van en voor velen

Heel wat mensen werden bij de opmaak van ‘Sjaans’ betrokken. Jonge beloftevolle Molse kunstenaars van M.art lieten zich inspireren door de millenniumdoelen en verhalen, en gaven het magazine kleur. Vele vrijwilligers binnen de verschillende projecten vertelden hun verhaal. Amateur- en beroepsfotografen zorgden voor mooie foto’s, en Line Broeckx voor de prachtige lay-out. Mensen uit het Zuiden vertelden in woord en beeld over hun leven. Kortom, Sjaans werd een tijdschrift van en voor velen.

Meer info: 
dienst ontwikkelingssamenwerking – derde wereldraad
014 32 08 90
Bron: 
SCHEPEN VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING EN WELZIJN HUBERT CELEN EN OCMW-VOORZITTER WIM CAEYERS